De wachttijden voor ambulances in de gemeente zijn gestegen sinds de sluiting van de Gennepse ambulancepost. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer inwoners langer dan 15 minuten moeten wachten op een ambulance.
Dit heeft gevolgen voor de zorgkwaliteit en de veiligheid van inwoners, vooral in kleinere dorpen en grensgebieden. In de afgelopen jaren blijkt dat steeds meer inwoners van de gemeente langer dan 15 minuten moeten wachten voordat de ambulance ter plaatse is.
De situatie in Gennep is mogelijk het gevolg van de sluiting van de lokale ambulancepost in 2018. Sinds de sluiting van de post op 1 augustus dat jaar bedient men de regio vanuit verschillende locaties.
Uit onderzoek blijkt dat het steeds langer duurt voordat ambulances in Gennep ter plaatse zijn. De streefnorm voor spoedritten stelt dat een ambulance in 95 procent van de gevallen binnen 15 minuten op locatie moet zijn.
Minister Fleur Agema meldde dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd de afgelopen jaren landelijke calamiteiten in de ambulancezorg registreerde. Deze incidenten leidden mogelijk tot ernstige schade of overlijden bij patiënten.
De toegenomen wachttijden hebben ernstige gevolgen voor de zorgkwaliteit en veiligheid in de gemeente Gennep, vooral in de kleinere dorpen waar de wachttijden de norm overschrijden. Het is van cruciaal belang om de ambulancezorg in deze regio te verbeteren om tijdige hulp te garanderen bij levensbedreigende situaties.